Franstalige service voor Nederlandstalige slachtoffers

Nederlandstalige slachtoffers uit Brussel en Halle-Vilvoorde staan in de kou omdat de staatsecretaris vorig jaar de financiering vergat om het UZ Jette op te waarderen tot een zorgcentrum Seksueel Geweld. “Nederlandstalige slachtoffers uit onze regio kunnen terecht in het Sint-Pietershospitaal te Brussel. Dit ziekenhuis moet een tweetalige dienst verzekeren, maar dat blijkt in de praktijk dit vaak niet het geval te zijn. Het UZ Jette was bereid een Nederlandstalig aanbod te bieden, maar staatssecretaris Schlitz vergat de financiering waardoor Nederlandstalige slachtoffers van verkrachting aangewezen blijven op Franstalige hulp of helemaal naar het Leuvense mogen rijden na een traumatische ervaring”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Zorgcentrum stelt slachtoffer centraal

Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld helpt slachtoffers van seksueel geweld. Onmiddellijk na het delict geven ze medische en psychische zorg, ze helpen bij het neerleggen van een klacht en doen het forensisch onderzoek om DNA-materiaal van de dader te verzamelen.

Het UZ Jette was nochtans een uitstekende partner geweest. De kliniek vervult nu al een belangrijke rol in onze regio. Niet alleen op gebied van seksuele agressie maar ook voor evaluatie van gedwongen opnames, voor EDS (Excited Delirium Syndroom). En ook voor het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling wordt er nauw samengewerkt. Technisch gezien is het UZ ook met alles in orde: ze voldoet aan alle formele voorwaarden en wil zelfs voorzien in een interne opleiding forensische verpleging, zodat de juiste en noodzakelijke zorg voorhanden is.

Waar wacht staatssecretaris Schlitz nog op?

“We kunnen niet toestaan dat onze regio in deze materie achtergesteld wordt. Het is onaanvaardbaar dat slachtoffers van seksuele delicten uit onze regio op zulk een moeilijk moment enkel in het Frans kunnen geholpen worden of doorverwezen worden naar Leuven. Zorg zou nooit mogen afhangen van de plaats waar je slachtoffer bent. We blijven aandringen snel de nodige financiering te voorzien en worden gesteund door onze lokale politiezones, het parket en de burgemeesters van Halle-Vilvoorde. Iedereen is vragende partij om dit zo snel mogelijk te regelen. Waar wacht staatssecretaris Schlitz nog op?”, vraagt Jeroen Tiebout.