Het crimiplatform, dat tot nu toe in een testfase zat, maakt gebruik van openbare bronnen over bedrijfsinformatie zoals de gegevensbanken van KBO, Nationale Bank, Belgisch Staatsblad en uitspraken van de handelsrechtbank data-analyses gemaakt over economische en financiële posities van ondernemingen. Op basis van een algoritme voorspelt het platform welke bedrijven mogelijk malafide zijn en zetten ze op de radar van de bevoegde politie en inspectiedienst.

Op basis van die info inspecteerden de sociale diensten, politie, volksgezondheid en het FAVV nog heel wat (handels)zaken waarbij verschillende inbreuken werden vastgesteld zoals uitbuiting, voedselveiligheid, BTW-fraude, milieumisdrijven enz. “Daaruit blijkt alvast dat verplichte koppeling van het rijksregisternummer van de bedrijfsleider en een bankattest van het bedrijf een grote rem kunnen zetten op de oprichting van malafide spookbedrijven”, aldus Tiebout.

Dat crimiplatform zal nu, na een eindevaluatie, vanaf de zomer van 2023 uitbreiden naar andere lokale besturen. Het overleg hierover loopt met de Vlaams Vereniging van Steden en Gemeenten. Maar de samenwerking tussen de gebruikers van het platform is uitstekend en doet ook dienst als forum om ervaringen en goede praktijken uit te wisselen. “Als Vlaams Randgeval, kan ik alleen maar toejuichen dat we, dankzij minister Demir, een voortrekkersrol spelen in de aanpak van de illegale economie” zegt Tiebout.