De constructie komt erop neer dat de “Féderation Wallo-Bruxelles” subsidies verstrekt aan een internationale organisatie die de Franstalige cultuur “in de wereld” moet promoten. Die stort nadien dat geld door naar “Poinculture”, een vzw die allerhande subsidies uitdeelt aan bijv. Action Fouronnaise, Le Noeud in Gent, Club Richelieu in Knokke en Oostende en een hele reeks vzw’s in faciliteitengemeenten en gemeenten zoals Dilbeek, Vilvoorde Tervuren.

Die vereniging is overigens dezelfde vereniging waarmee de beruchte Dubai reis van de griffier van het Waals Parlement werd georganiseerd en die sinds 2014 ook al talloze reisjes organiseerden ter promotie van de Franstalige cultuur. Veel Waalse politici zijn er lid van.

“Maar naast die reizen is er dus ook 800.000 euro voorzien voor subsidies in Vlaanderen. Gelijkaardige subsidies werden eerder al verscheidene keren door het Grondwettelijke Hof vernietigd omdat ze ongrondwettelijk bleken. Het is helemaal niet aan de Fédération Wallo-Brux om subsidies uit te delen in de deelstaat Vlaanderen, de kunstgreep via Frankrijk ten spijt.”

“In Vlaanderen is Vlaanderen bevoegd voor taal en cultuur en is het Nederlands de gemeenschappelijke taal waarin we met elkaar omgaan, samenwerken, sporten en samenleven. Een overheid zou moeten weten dat er regels en afspraken zijn. grondwettelijke regels zelfs, in dit geval. Het lijkt me bovendien dat Wallonië en Brussel voldoende uitdagingen hebben en dat dergelijk Franstalig beleid in Vlaanderen allerminst een prioriteit zou moeten zijn.” besluit Tiebout